Vijftig pop of een envelop

Tom Mulder

tekst: André van Os

"Wil je 50 gulden of een envelop?'
"Ik kies voor de envelop"
"Welk nummer wil je?"
"Eh... nummer 34"
"Is dat je leeftijd?"

Fictief dialoogje tussen DJ Tom Mulder en een (vrouwelijke) luisteraar. Zo staat het mij bij: het roemruchte radioprogramma 'Vijftig pop of een envelop'. Luisteraars die een vraag goed wisten te beantwoorden maakten kans op een prijs. Per aflevering (steeds om kwart over en kwart voor het hele uur) kregen vier kandidaten -veelal 'huisvrouwen'- een vraag naar keuze over muziek, de actualiteit of een algemene vraag. Een fout antwoord kwam bijna nooit voor. Dat was natuurlijk niet leuk en Mulder bleef net zolang helpen tot de kandidaat in de buurt kwam van het goede antwoord.

Daarna kon de kandidaat kiezen tussen vijftig gulden (pop) contant of een envelop met een cijfer. Ook al bijna nooit koos een kandidaat voor het geldbedrag, maar volgde een envelop (zoals in het fictieve dialoogje hierboven). Daar kon een mooie prijs in vermeld staan ("Je krijgt een koffiezetapparaat ter waarde van 80 gulden!") maar het kon ook een 'flop' zijn. Een beroemde 'flop' was een hobbelpaard. Aan het eind van het spel konden de deelnemers uitgebreid de groeten doen aan familie, vrienden, kennissen en "iedereen die ze nog vergeten waren". Dat gebeurde ten overstaan van zo'n 3 miljoen luisteraars!

'Vijftig pop of een envelop' ging voor het eerst de lucht in op 19 juli 1979 op de 'TROS donderdag' tussen 13:00 en 15:00 uur op Hilversum 3. Het was de opvolger van het programma Boter, Klaas en Prijzen, dat Mulder nog had gepresenteerd onder zijn Veronica-naam Klaas Vaak. In 1984 werd Vijftig pop tussen 12:00 en 14:00 uur geprogrammeerd. De beroemde en feitelijk eerste weerman Jan Pelleboer uit Paterswolde hield om half 2 (later half één) een weerpraatje aan de telefoon. Nieuw was dat het verwachte weer met een rapportcijfer van 1 tot 10 werd beoordeeld.

In 1987 vertrok Tom Mulder naar het commerciële kabelradiostation Cable One. Bij de TROS werd hij als presentator van Vijftig pop opgevolgd door Wim van Putten en -in 1990- door Karel van Cooten. In 1992 verhuisde het programma naar Radio 2 op maandagmiddag tot het begin 1994 werd geschrapt.

In 2000 beleefde het radiospel een korte comeback op Radio 10 FM, opnieuw met Tom Mulder. Hij was tien jaar eerder als programmadirecteur bij Radio 10 gekomen, nadat Cable One was verboden. Maar de prijzen werden wel aangepast aan de tijd en dus ging tussen 12.00 en 13.00 uur '250 Pop of een envelop' de lucht in.

Tom Mulder met award op Radio Day 2007 [foto: Martin van der Ven]

Mulder destijds: "Een legendarisch spel als -het omgedoopte- '250 pop of een envelop' hoort op een station als Radio 10 FM thuis. Ik heb het spel 10 jaar lang met veel plezier gespeeld en dat heeft vele leuke radiominuten opgeleverd. Uit post van onze luisteraars blijkt dat het spel nog steeds razend populair is, ondanks het feit dat het jaren geleden voor het laatst te horen was. Er was zogezegd vraag naar".

In 2004 werd Tom Mulder getroffen door een hersenbloeding. Een lange revalidatie volgde. In september kreeg hij een Marconi Award voor zijn gehele oeuvre, die namens hem door collega DJ Erik de Zwart in ontvangst werd genomen. En hoewel hij nog enkele keren op de radio was, werd hij voor 100% arbeidsongeschikt verklaard en nam hij eind 2006 noodgedwongen afscheid van de radio. En wij luisteraars moesten afscheid nemen van hem en van (2)50 pop.