Zoutelande en een klein detail

tekst: Paul de Haan

In veel families komt het voor, het prettig ‘verslaafd’ zijn aan een vakantiebestemming waar men minimaal eens per jaar heen dient te gaan want anders is het vakantiegevoel niet compleet. Zo ook komt dit voor bij de Familie Paul de Haan en Paul vertelt ons waarom.

Zoutelande, Walcheren Zeeland, sinds 1972 onze vaste vakantiebestemming, met enkele jaren uitzondering toen we Zuid West Frankrijk en Portugal bezochten. Vrouw Marre werd er in 1951 al naar toe ‘gesleept’, daar was ze zich nog niet helemaal van bewust overigens.

Het is moeilijk uit te leggen waarom een bepaalde plek, waar ook ter wereld, een bestemming wordt waar je altijd terugkomt. Het zal veel met gevoel maar bovenal met herinnering en herkenningspunten te maken hebben die een goed gevoel oproepen. Bij ons is dat dus Zoutelande. Eigenlijk is Zoutelande een ‘dorpie van niks’. Maar voor ons, en in het bijzonder voor vrouw Marre, heeft het herkenningspunten die rotsvast zijn.

Zo is er de voormalige kapperswinkel van wijlen Jan de Kapper in de Noordstraat waar dienstmeisje Alie <1951 bij de familie P> haar hart verloor aan de altijd actieve Jan de Kapper. Als hij niet in de weer met de schaar was dan roffelde Jan wel op de grote trom als trommelaar van de fanfare in Zoutelande. Alie, geboren en getogen in het Groningse ter Apel trouwde met Jan, en al gauw in het bezit van een natuurlijke grote trom; de familie P raakte het dienstmeisje kwijt.

Mijn toekomstige schoonouders deden in het vervolg de was zelf wel en het scheelde op het budget. Toen wij in 1972 de draad oppakten in Zoutelande, merkten we tijdens strandwandelingen dat er eigenlijk altijd wel zeevissers op het strand waren. Zij visten met pieren en zagers die ze kochten in het schuurwinkeltje van dhr. Koets die in 1975 zijn schuurtje inruilde voor het winkelpand in Zoutelande. In de loop der jaren veranderde zijn winkel van leverancier van producten bestemd voor de zeevissers in een winkel met souveniers, typische Zeeuwse lekkernijen en kleding. In 2016, na meer dan 40 jaar, besloot dhr. Koets er mee te stoppen en zijn winkel te verkopen aan dhr.... Zout. Via de foto’s zien we dat een meer dan 40-jarige zekerheid in Zoutelande uit beeld verdwijnt. Koets werd Zout!

Mischien een klein detail, maar toch?

Foto's : met dank aan VVV Zoutelande.
https://www.vvvzeeland.nl/nl/eilanden/walcheren/zoutelande